0
contact 0743.174.169 contact@gradinastea.ro
mobile menu

Despre noi

Grădina Stea – Mănânci sănătos și contribui la o lume mai bună !

 

Creată în urmă cu mai bine de 5 ani în baza unor valori puternice de respect pentru om și pentru natură, Grădina Stea a devenit începând din 2016, o activitate de economie socială ce aduce un dublu beneficiu pentru comunitatea sătmăreană. În primul rând asigură accesul celor interesați să aibă grijă de sănătatea lor la o alternativă practică de a consuma legume produse fără chimicale, coapte pe plantă și livrate în stare proaspătă, direct la domiciliul clienților. În al doilea rând, oferă unor persoane aflate în dificultate importante oportunități de dezvoltare pentru a dobândi abilitățile necesare integrării în câmpul muncii.

 

Ce este Grădina Stea ?

 

Începută inițial în 2014 de către Asociația Stea ca program de terapie ocupațională prin horticultură menit să ofere tinerilor străzii din Satu Mare un loc în care să învețe în mod practic să-și asume responsabilități, Grădina Stea s-a transformat din 2016 o activitate de economie socială. Scopul său este să devină o intreprindere de inserție care să poată asigura adevărate locuri de muncă pentru persoanele vulnerabile pe perioada necesară pregătirii lor pentru a face față cerințelor de pe piața forței de muncă. Pentru aceasta, Grădina Stea este într-o continuă dezvoltare.

 

Sănătatea înainte de toate

 

Creată cu sprijinul unor parteneri francezi cu puternice valori legate de grija pentru propria sănătate, agricultura biologică și ecologie, Grădina Stea și-a asumat de la bun început misiunea de a produce legume într-un mod cât mai natural, fără chimicale dăunătoare și fără creștere forțată. Străinii au înțeles de mult că economia pe care ar putea să o facă cumpărând produse ieftine, dar pline de substanțe nocive, ce duc în timp la apariția diferitelor boli, nu este o alegere bună. În România, mentalitatea este încă setată pe a face economii pe termen scurt. Abia cei care trec prin suferința unei boli își dau seama cu adevărat de importanța hranei sănătoase și de faptul că pe termen lung ajungi să plătești mult mai mult decât dacă aveai grijă de tine din timp.

 

A produce hrană sănătoasă este însă o provocare majoră: munca este mult mai grea, roadele mai puține și riscurile mai mari.  Fără ierbicide, înlăturarea buruienilor se face cu sudoarea frunților celor care îngrijesc gradina. Fără îngrășăminte chimice plantele cresc mai încet. Fără hormoni, legumele se coc mai greu și adesea nu au aspectul perfect al celor din supermarket. Fără pesticide culturile sunt mai vulnerabile la boli și dăunători. Într-o piață de desfacere locală, care încă nu pune prea mare preț pe toate acestea, îți trebuie multă determinare să îți continui misiunea, dar Grădina Stea merge înainte cu sprjinul pe plan local și internațional al celor care au înțeles beneficiile pe care le aduce pentru oameni și comunitate.

 

Pregătire în domeniul tehnicilor agro-ecologice

 

Beneficiind de consultanță și oportunități de schimb de experiență în Franța, tinerii de la Stea au învățat să cultive legume și plante aromatice prin metode naturale care respectă normele agriculturii biologice. Particularitățile tehnicilor agro-ecologie învățate se referă la crearea unor adevărate ecosisteme în interirorul grădinii care să susțină în mod natural o producție durabilă și din ce în ce mai bună pe măsura atingerii unui echilibru la nivelul întregii suprafețe. Echipa Stea este într-o continuă adaptare a acestor tehnici la condițiile locale de mediu, experimentând realizarea de compost natural pentru ferilizarea solului fără chimicale, diversificarea, rotația și asocierea culturilor pentru crearea unui mediu cât mai propice devoltării unei bune dinamici între diferitele organisme vii din gradină. Echilibrul va fi atins atunci când dăunătorii vor fi ținuți sub control în mod natural de către insectele, animalele și păsările prezente în grădina care le oferă spațiul propice de viață, unde nici un organism nu se dezvoltă peste măsură în detrimentul celorlalte din jur. Până atunci, cei care îngrijesc grădina au învățat să prepare tratamente naturale pe bază de plante (urzică, tătăneasă, usturoi, ardei iute, coada calului, rostopască, pelin) împotriva bolilor și dăunătorilor pe care le folosesc cu regularitate pentru a proteja culturile fără însă a avea efecte nocive.

 

Coșul de legume din Grădina Stea

 

Aflată în cel de al treilea an de activitate de economie socială, Grădina Stea își valorifică roadele la nivel local. Principalul produs este coșul de legume agroecologice, a cărui compoziție variază de la o săptămână la alta în funcție de tipurile de legume, plante aromatice și din acest an, chiar și fructe, ce sunt pregătite pentru a fi culese. Coșul de vară conține în principal legume precum: roșii, vinete, ardei, castraveți, dovlecei, zucchini, păstăi, salată și plante aromatice (frunze de pătrunjel, leuștean, țelină, busuioc, cimbru, mentă, roiniță, salvie). Toamna coșul se trasformă prin adăugarea de legumisoase precum: morcovii, țelina, sfecla roșie și ridichii, iar primăvara compoziția se bazează pe salate, spanac, ridichi și ceapă verde. Legumele sunt proaspăt culese în zilele de livrare către clienți, de două ori pe săptămână (luni și miercuri).

 

Comenzile se preiau telefonic la numărul: 0755068799 sau pe internet: Facebook: Gradina STEA și/sau www.gradinastea.ro. Livrarea se face la adresa cerută de client, în mod gratuit pe raza municipiului Satu Mare.

 

O nouă etapă de dezvoltare

 

Suprafața de producție este încă redusă, fiind vorba de 2000 mp cu 3 solarii (650mp) împărțită în două grădini, una în curtea centrului de zi al Asociației Stea și cea de a doua pe un teren în zona Curtuiuș pus la dispoziție pe o durată de 10 ani de către autoritățile locale ce sprijină Grădina Stea. Pe termen mediu planul Asociației Stea este acela de a crește suprafața cultivată și de a-și dezvolta producția pentru a putea atinge pragul de rentabilitate economică ce va face posibilă angajarea în muncă a persoanelor aflate în inserție socio-profesională.

 

În cadrul unui nou parteneriat strategic cu o importantă organizație internațională, Grădina Stea începe din septembrie 2018 o nouă etapă de dezvoltare. În acest context, la ora actuală, Asociația Stea are disponibil un nou post în cadrul echipei salariate, pentru un legumicultor cu experiență, care în urma unei etape de formare în domeniul agroecologiei asigurată de partenerii francezi, să devină coordonatorul schimbărilor care sunt prevăzute a începe din această toamnă. Totodată, Grădina Stea va beneficia de importante investiții pentru îmbunătățirea solului și diversificarea tipurilor de culturi făcând un nou pas spre o dezvoltare durabilă.

 

Proiectul de început

 

Grădina Stea este o activitate de economie socială care are ca obiectiv să furnizeze legume gustoase și sănătoase clienților din Satu Mare, contribuind simultan la incluziunea socială a unui grup de  tineri din medii defavorizate. Aceștia beneficiază de un program de terapie prin horticultură care contribuie la dezvoltarea abilităților lor de viață, îi reponsabilizează și îi pregătește pentru integrarea prin muncă și le oferă o oportunitate esențială de a-și pune în valoare capacitățile ducând la creșterea stimei lor de sine. 

 

Tinerii cultivă legume și plante aromatice pe un teren de 1437 mp situat în Satu Mare pus la dispoziție gratuită Asociației Stea de către Consiliul Local Satu Mare prin intermediul Serviciului Public de Asistență Socială Satu Mare, activitatea de terapie prin horticultură fiind realizată în parteneriat. Cultivarea se face folosind tehnici de agroecologie învățate de la parteneri din Franța, fără folosirea de insecticide sau pesticide nepermise in agricultura ecologică.

 

„Grădina STEA” este un proiect implementat în perioada aprilie 2016 – martie 2017, de către Asociația Stea prin care ne propunem să construim o activitate de economie socială menită să ofere pe termen mediu și lung, oportunități reale de inserție profesională pentru persoane aflate în dificultate. Proiectul este sponsorizat de Fundația PACT cu suținerea financiară a OMV Petrom în cadrul programului de finanțare „Idei din Țara lui Andrei”.

 

„Grădina STEA” crează legături între oamenii aflați în dificultate și ceilalți oameni din comunitatea sătmăreană propunând multiple oportunități de parteneriat de tip câștig-câștig. Acesta determină în mod direct creșterea bunăstării membrilor comunității, conectând diferite nevoi ale acestora și impulsionând atitudinile pro-active.

 

Punctul de pornire este dezvoltarea programului de terapie ocupațională prin horticultură al Asociației Stea cu implicarea aprofundată a  tinerilor proveniți din medii defavorizate și transformarea „grădinii Stea” într-o întreprindere socială ce-și valorifică produsele printr-un sistem de tip „coș de legume” livrat cu regularitate, direct către familiile din comunitate.

 

Programul de terapie prin horticultură asigură o etapă intermediară de suținere pentru ca persoane cu multiple probleme de incluziune socială, să fie pregătite pentru angajare. Este ceea ce transformă adulții care nu au lucrat niciodată, în angajați capabili să respecte condițiile pentru a-și păstra locul de muncă. Acest program este antemergător angajării în întreprinderea socială, iar susținerea continuității acestuia va fi asigurată prin reinvestirea unei părți din veniturile activității economice și atragerea de resurse suplimentare din comunitate. Astfel, persoane dependente de ajutoare sociale vor deveni angajați ce plătesc taxe și impozite.

 

Activitățile de economie socială create prin acest proiect asigură produse foarte căutate pe piață odată cu creșterea cererii din partea clienților care devin tot mai conștienți de importanța alimentației sănătoase. Legumele și plantele aromatice obținute în cadrul Grădinii STEA fără folosirea de îngrășăminte chimice și pesticide, vor răspunde astfel nevoii tot mai mari a oamenilor din comunitate de a consuma produse de bună calitate ce să nu le afacteze în mod negativ sănătatea. Astfel, entitatea creată are un potențial ridicat de dezvoltare prin atragerea de resurse din comunitateși va oferi pe termen mediu și lung oportunități reale de angajare pentru persoane aflate în dificultate ce nu reușesc la ora actuală să facă față cerințelor pieței forței de muncă.

 

„Am pus mult suflet în munca noastră la Grădina STEA care oferă acestor tineri deosebiți cu care lucrăm zi de zi oportunitatea de a realiza lucruri frumoase și de a întrezări un viitor ma bun. Sunt foarte mândră de ei și de progresele pe care le fac. Pentru ca aici și-au regăsit speranța și se simt bine, ei sunt foarte harnici, iar plantele sunt îngrijite cu multă atenție, doar prin procedee naturale. Astfel, recolta noastră oferă cu adevărat un răspuns pentru toți cei interesați de o nutriție sănătoasă, iar prin cumpărarea produselor noastre, sătmărenii pot asigura continuitatea și dezvoltarea acestei activități de economie socială, atât de importantă pentru tinerii care fără o susținere adecvată sunt condamnați să trăiască la marginea societății”, a declarat Mirela Molnar, asistentul social responsabil de programul de terapie prin horticultură.

 

„Motivația acestui proiect este legată de convingerea noastră că fiecare om are valoare și atunci când oamenii reușesc să-și pună laolaltă priceperea și contribuie împreună la atingerea unui scop comun, puterea lor este atât de mare încât este capabilă să genereze o schimbare semnificativă asupra unor probleme ce păreau imposibil de rezolvat. Contăm pe sprijinul comunității sătmărene pentru ca acest proiect să pună bazele ieșirii din sărăcie extremă a unor familii aflate în dificultate din Satu Mare”, a declarat Cristina Bala, director al Asociației Stea și inițiatoarea proiectului.

 

Din aprilie 2017 continuăm activitatea de economie socială asigurând sutenabilitatea acesteia prin forțe proprii bazându-ne ca resurse de investiție pentru noul sezon pe veniturile obținute anul trecut și anume 3666,60 lei . Cea mai mare parte a producției am vândut-o sub formă de „coș de legume”, în total 98 de coșuri, pe lângă acestea reușind să mai comercializăm și 272,8 de kilograme de legume en-detail: roșii, ardei, vinete, castraveți, gogoșari, dovleac, gogonele.

În 2017 numărul tinerilor din medii defavorizate implicați în programul de terapie prin horticultură a crescut. La ora actuală un grup de 22 de tineri asigură prin rotație îngrijirea celor douî grădini Stea învățând tehnici de agro-ecologie și făcând progrese de dezvoltare personală.

 

Despre Asociaţia Stea

Asociaţia Stea este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în anul 2004 a cărei misiune este aceea de a contribui şi de a milita pentru respectarea drepturilor fiecărui copil şi tânăr, pentru ca acesta să se dezvolte ca parte a unei societăţi responsabile. Asociaţia Stea luptă împotriva cerşetoriei şi a exploatării copiilor şi tinerilor susţinându-i să devină independenţi prin educaţie şi obţinerea unui loc de muncă.

Pentru mai multe detalii, vă stăm la dispoziţie la telefon 0743174169, persoana de contact: Cristina Bala, coordonator implementare proiect sau va rugăm să accesați : http://itla.taraluiandrei.ro/ideidin-tlawww.fundatiapact.ro și www.asociatiasteasm.ro

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Proiect sponsorizat de Fundația PACT, cu susținerea financiară a OMV Petrom, în cadrul programului de finanțare ”Idei din Țara lui Andrei”.

Logo Asociatia stea