0
contact 0743.174.169 contact@gradinastea.ro
mobile menu

Despre noi

Grădina Stea este o activitate de economie socială care are ca obiectiv să furnizeze legume gustoase și sănătoase clienților din Satu Mare, contribuind simultan la incluziunea socială a unui grup de  tineri din medii defavorizate. Aceștia beneficiază de un program de terapie prin horticultură care contribuie la dezvoltarea abilităților lor de viață, îi reponsabilizează și îi pregătește pentru integrarea prin muncă și le oferă o oportunitate esențială de a-și pune în valoare capacitățile ducând la creșterea stimei lor de sine. 

 

Tinerii cultivă legume și plante aromatice pe un teren de 1437 mp situat în Satu Mare pus la dispoziție gratuită Asociației Stea de către Consiliul Local Satu Mare prin intermediul Serviciului Public de Asistență Socială Satu Mare, activitatea de terapie prin horticultură fiind realizată în parteneriat. Cultivarea se face folosind tehnici de agroecologie învățate de la parteneri din Franța, fără folosirea de insecticide sau pesticide nepermise in agricultura ecologică.

 

„Grădina STEA” este un proiect implementat în perioada aprilie 2016 – martie 2017, de către Asociația Stea prin care ne propunem să construim o activitate de economie socială menită să ofere pe termen mediu și lung, oportunități reale de inserție profesională pentru persoane aflate în dificultate. Proiectul este sponsorizat de Fundația PACT cu suținerea financiară a OMV Petrom în cadrul programului de finanțare „Idei din Țara lui Andrei”.

 

„Grădina STEA” crează legături între oamenii aflați în dificultate și ceilalți oameni din comunitatea sătmăreană propunând multiple oportunități de parteneriat de tip câștig-câștig. Acesta determină în mod direct creșterea bunăstării membrilor comunității, conectând diferite nevoi ale acestora și impulsionând atitudinile pro-active.

 

Punctul de pornire este dezvoltarea programului de terapie ocupațională prin horticultură al Asociației Stea cu implicarea aprofundată a  tinerilor proveniți din medii defavorizate și transformarea „grădinii Stea” într-o întreprindere socială ce-și valorifică produsele printr-un sistem de tip „coș de legume” livrat cu regularitate, direct către familiile din comunitate.

 

Programul de terapie prin horticultură asigură o etapă intermediară de suținere pentru ca persoane cu multiple probleme de incluziune socială, să fie pregătite pentru angajare. Este ceea ce transformă adulții care nu au lucrat niciodată, în angajați capabili să respecte condițiile pentru a-și păstra locul de muncă. Acest program este antemergător angajării în întreprinderea socială, iar susținerea continuității acestuia va fi asigurată prin reinvestirea unei părți din veniturile activității economice și atragerea de resurse suplimentare din comunitate. Astfel, persoane dependente de ajutoare sociale vor deveni angajați ce plătesc taxe și impozite.

 

Activitățile de economie socială create prin acest proiect asigură produse foarte căutate pe piață odată cu creșterea cererii din partea clienților care devin tot mai conștienți de importanța alimentației sănătoase. Legumele și plantele aromatice obținute în cadrul Grădinii STEA fără folosirea de îngrășăminte chimice și pesticide, vor răspunde astfel nevoii tot mai mari a oamenilor din comunitate de a consuma produse de bună calitate ce să nu le afacteze în mod negativ sănătatea. Astfel, entitatea creată are un potențial ridicat de dezvoltare prin atragerea de resurse din comunitateși va oferi pe termen mediu și lung oportunități reale de angajare pentru persoane aflate în dificultate ce nu reușesc la ora actuală să facă față cerințelor pieței forței de muncă.

 

„Am pus mult suflet în munca noastră la Grădina STEA care oferă acestor tineri deosebiți cu care lucrăm zi de zi oportunitatea de a realiza lucruri frumoase și de a întrezări un viitor ma bun. Sunt foarte mândră de ei și de progresele pe care le fac. Pentru ca aici și-au regăsit speranța și se simt bine, ei sunt foarte harnici, iar plantele sunt îngrijite cu multă atenție, doar prin procedee naturale. Astfel, recolta noastră oferă cu adevărat un răspuns pentru toți cei interesați de o nutriție sănătoasă, iar prin cumpărarea produselor noastre, sătmărenii pot asigura continuitatea și dezvoltarea acestei activități de economie socială, atât de importantă pentru tinerii care fără o susținere adecvată sunt condamnați să trăiască la marginea societății”, a declarat Mirela Molnar, asistentul social responsabil de programul de terapie prin horticultură.

 

„Motivația acestui proiect este legată de convingerea noastră că fiecare om are valoare și atunci când oamenii reușesc să-și pună laolaltă priceperea și contribuie împreună la atingerea unui scop comun, puterea lor este atât de mare încât este capabilă să genereze o schimbare semnificativă asupra unor probleme ce păreau imposibil de rezolvat. Contăm pe sprijinul comunității sătmărene pentru ca acest proiect să pună bazele ieșirii din sărăcie extremă a unor familii aflate în dificultate din Satu Mare”, a declarat Cristina Bala, director al Asociației Stea și inițiatoarea proiectului.

Din aprilie 2017 continuăm activitatea de economie socială asigurând sutenabilitatea acesteia prin forțe proprii bazându-ne ca resurse de investiție pentru noul sezon pe veniturile obținute anul trecut și anume 3666,60 lei . Cea mai mare parte a producției am vândut-o sub formă de „coș de legume”, în total 98 de coșuri, pe lângă acestea reușind să mai comercializăm și 272,8 de kilograme de legume en-detail: roșii, ardei, vinete, castraveți, gogoșari, dovleac, gogonele.

În 2017 numărul tinerilor din medii defavorizate implicați în programul de terapie prin horticultură a crescut. La ora actuală un grup de 22 de tineri asigură prin rotație îngrijirea celor douî grădini Stea învățând tehnici de agro-ecologie și făcând progrese de dezvoltare personală.

 

Despre Asociaţia Stea

Asociaţia Stea este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în anul 2004 a cărei misiune este aceea de a contribui şi de a milita pentru respectarea drepturilor fiecărui copil şi tânăr, pentru ca acesta să se dezvolte ca parte a unei societăţi responsabile. Asociaţia Stea luptă împotriva cerşetoriei şi a exploatării copiilor şi tinerilor susţinându-i să devină independenţi prin educaţie şi obţinerea unui loc de muncă.

 

Pentru mai multe detalii, vă stăm la dispoziţie la telefon 0743174169, persoana de contact: Cristina Bala, coordonator implementare proiect sau va rugăm să accesați : http://itla.taraluiandrei.ro/ideidin-tlawww.fundatiapact.roși www.asociatiasteasm.ro

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Proiect sponsorizat de Fundația PACT, cu susținerea financiară a OMV Petrom, în cadrul programului de finanțare ”Idei din Țara lui Andrei”.

Logo Asociatia stea